Ozljeda trbuha nakon menstruacije

Izbor

Budući da trudnoća ne dolazi 6 mjeseci, potrebno je započeti anketu:


1. Muž-spermogram sa strogom morfologijom prema Krugeru.


2. Za 2-3 dana menstrualnog ciklusa: FSH, LH, prolaktin, testosteron, TSH, T4.


3. ciklus 20-23 dana: progesteron.


4. Ultrasonografija - praćenje folikula u 3 menstrualne ciklusa.

"Medicinski centar Aymed" - skrining za neplodnost, liječenje neplodnosti, IVF, IVF / ICSI, IMSI, umjetna oplodnja s muževom / donatorskom spermom, IVF s donorskim jajima


Tel: 8 (812) 777-05-03

Srdačan pozdrav. A.Kotlyar

Tel.worker 1 -
8 (495) 616-39-11 sati VDNH, uskrsnuće)

Tel.worker 2 -
8 (495) 788-00-02 m. Novogireyevo (pon, utorak, sub.)

Ako imate pitanja za mene, pišite putem stranice.

Napravite novu poruku.

Ali vi ste neovlašteni korisnik.

Ako ste se ranije registrirali, "prijavite se" (obrazac za prijavu u gornjem desnom dijelu stranice). Ako ste ovdje prvi put, registrirajte se.

Ako se registrirate, možete nastaviti pratiti odgovore na svoje postove, nastaviti dijalog u zanimljivim temama s drugim korisnicima i savjetnicima. Osim toga, registracija će vam omogućiti da vodite privatnu korespondenciju s konzultantima i drugim korisnicima stranice.

Povuče donji dio trbuha na dan 9. ciklusa

Povezana i preporučena pitanja

1 odgovor

Pretražite web-lokaciju

Što ako imam slično, ali drugo pitanje?

Ako među odgovorima na ovo pitanje niste pronašli potrebne informacije ili se vaš problem malo razlikuje od prikazanog, pokušajte s liječnikom postaviti još jedno pitanje na ovoj stranici ako se radi o glavnom pitanju. Također možete postaviti novo pitanje, a nakon nekog vremena liječnici će vam odgovoriti. Besplatno je. Također možete tražiti potrebne informacije na sličnim pitanjima na ovoj stranici ili na stranici za pretraživanje web-lokacije. Bit ćemo vam vrlo zahvalni ako nas preporučite prijateljima na društvenim mrežama.

Medportal 03online.com provodi medicinske konzultacije u načinu korespondencije s liječnicima na stranici. Ovdje ćete dobiti odgovore od stvarnih praktičara u svom području. Trenutno, stranica može primiti konzultacije na 45 područja: alergije, venereology Gastroenterology, hematoloških i genetika, ginekolog, homeopat, dermatolog dječji ginekolog, dijete neurolog, dječju kirurgiju, pedijatrijska endokrinologa, nutricionista, imunologija, zarazne bolesti, kardiologija, kozmetika, logoped, Laura, mammolog, medicinski pravnik, narkolog, neuropatolog, neurokirurg, nefrolog, onkolog, onkolog, ortoped, oftalmolog, pedijatar, plastični kirurg, proktolog, Psihijatar, psiholog, pulmolog, reumatolog, seksolog-androlog, stomatolog, urolog, ljekarnik, fitoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Odgovaramo na 95,61% pitanja.

Bazalna temperatura od A do Z

* Dragi prijatelji! Da, ovo je reklama, tako se okreće!

6-7 dana ciklusa, povlači trbuh, bazalna 36,8 ° C! Reci mi, što to može biti?

Pozdrav djevojke Trebate vaš savjet! Danas je sedmi dan ciklusa. Jučer i danas jako vuče želudac, kao da će čudovišta ići upravo sada. I BT je 36.8 ° C drugi dan (a tu je slaba selekcija, doslovno kapljice. Smeđe. Što to može biti? Ovdje je raspored za 7 dana.
www.my-bt.ru/gr/166542

Pročitajte komentare 27:

Oshka, na bila je ispred čudovišta. ciklus 31 dan, pa na 23. dan.

I jesu li M obični?

Imao sam sličnu situaciju i ispostavilo se da je to WB, ali u načelu može biti mnogo razloga. Samo će liječnik odrediti

Mjesečno, da. struja je trajala tri dana. i obično 5 go. test. on je negativan. na ultrazvuku? ili prvo posjetiti liječnika?

Koliko je dugo trajao test? Može li se ponoviti?

Bolje je napraviti ultrazvuk kako bi se vidjelo postoji li upala ili stvarno ip... jer su mjeseci vrlo kratki

Na ultrazvuku VM možda još neće vidjeti. Obično, ako VM, hCG raste vrlo sporo. Možete donirati krv i vidjeti odgovara li datum navodnog B. Možda prava upala.

Alka, provjerite s G za upalu jajnika, infekciju, fibroide, endomeriozu i morate proći ultrazvuk.

Shalji, uzi što? obični ginekološki s volumenom jajnika?

Juliya, danas je. negativan.

Alka, ultrazvuk uterusa, pa čak i unutarnji, postoji povećanje jajnika, a upala se može vidjeti odmah.

Shalji, općenito mi daju mrvicu. ali to se nikada prije nije dogodilo (

Alka, tijekom šiljaka trebala bi biti odredište lijeka, imaš li?

Shalji, utrik od 16 do 26 cijeli dan.

Danas sam otišao do glave u teretanu, skočio i sada cheto ubada trbuhom na lijevoj strani (((mislite li da se nisam tamo ozlijedio?

Alka, iskreno, to nije dovoljno. Sada ću razumjeti što još možete

Pa, dobro je da je test negativan. Dakle, ne VM. Već je lakše. Idi kod liječnika, pogledaj te i možda otkriješ uzrok boli.

Juliya, moj liječnik do 4. studenog je na godišnjem odmoru ((kaaapets. Čak i plače (na ultrazvuku ako jednostavno odeš.

Tišina koju sam napisao u čokoladi.

Alka, saytik ovdje pročitajte www.my-bt.ru/talk/post4917.html, i idite na G, recite mi lijek, što ćete još odrediti da izliječite, a za tretman trebate 3 mjeseca.

Shalji, hvala vam puno: *

Alka, trebalo mi je 8 mjeseci da se uvelike ponovno ujedinim, a vi imate PCOS mnogo više nego što G kaže da zadatak radi.

Danas je tempo već ispod 36,7 ° C. i osjećaj povlačenja gotovo je nestao. i odabir.
Sjetio sam se da je dva dana prije toga ležalo na trnju (Lyapko aplikator) možda je to razlog?

Osmi i deveti dan ciklusa jako povlače donji dio trbuha.

Pokušajte izmjeriti temperaturu mjeseca. I primijetite kad ga imate.

Mjereno. Uvijek 36.8...

Obično bi samo tijekom ovulacije trebao doći do skoka temperature. I testovi nisu učinili? Draga, naravno, ali svatko će vam pokazati

Hvala vam! Ovo je moj prvi put.

Kupite test trake na O, i točno ćete znati kada će vam se dogoditi. Pitanje cijena 103r, ja osobno koristiti ove

Trebalo je mnogo puta. Uvijek isti. Slaba druga traka)

Dakle, morate uzeti i započeti test od 3-5 ds, dok se meksikanci bliže kraju, uhvatio sam sebe i na 5.7 dz, sada je stabilan na 14 ds.

Zašto nakon menstruacije vuče donji dio trbuha

Bolovi prije menstruacije su zajednički mnogim ženama. Obnovljena je sluznica maternice (endometrij), zbog čega dolazi do nelagode. Ali što ako donji dio trbuha povuče nakon menstruacije? Postoji nekoliko razloga zašto se to može dogoditi. Iz fizioloških razloga uključuju: početak rane ovulacije, aldegismenorhea, vaginalna suhoća u prvim danima, i kao rezultat toga, prigovaranje boli nakon seksualnog kontakta, i neobično dovoljno, trudnoće. Patološki uzroci mnogo više. Povlačenje boli u trbuhu nakon menstruacije može biti znak andexitisa, endometrioze, fibroida uterusa, urinarnih i bubrežnih bolesti, poremećaja probavnog trakta, tumora u području karlice.

ovulacija

Kao što znate, menstrualni ciklus počinje s krvarenjem. Istodobno, istodobno s početkom, određuje se novi dominantni folikul, koji tada počinje rasti. Svaki dan se povećava za oko 2 mm, a dostiže 20-21 mm kako bi oslobodio jaje spremno za oplodnju. To se razdoblje naziva ovulacijskim i obično pada na dane 12-16 ciklusa. No, događaju se iznimke. Dakle, ako je ženski ciklus kratak (26 dana) ili zbog hormonske neravnoteže, folikul brže sazrijeva, a ovulacija se može pojaviti već 8. dana. To jest, menstruacija jedva ima vremena za kraj, kako počinje razdoblje ovulacije. Za mnoge žene pucanje folikula je bolno i jasno ga osjećaju. Želudac može boljeti kao i za vrijeme menstruacije, ali nakon dana bol prolazi. Promjene u količini i gustoći sluzi također se mogu uočiti tijekom tog razdoblja. Izlučevine postaju sve više, a njihova konzistencija nalikuje bjelanjku.

trudnoća

Ako je menstrualni tijek oskudan i ako se promatra samo 1-2 dana, tada bolni osjećaji u donjem dijelu trbuha nakon menstruacije mogu biti znak trudnoće. U tom slučaju, implantacijsko krvarenje se zamjenjuje s menstrualnim krvarenjem. Tijekom implantacije (pričvršćivanja) oplođenog jajašca oslobađa se i krv, ali je njegova količina mnogo manja. Proces uvođenja kod nekih žena uzrokuje bol, koji je uglavnom bolan u prirodi. Manje trnci mogu se pojaviti u donjem dijelu trbuha, slabosti, groznici. Nakon nekoliko dana svi simptomi nestaju, a nakon 2-3 tjedna test trudnoće pokazuje pozitivan rezultat.

Aldegismenoreya

Aldegismenorrhea je bolno razdoblje, u kojem postoji povreda općeg stanja. Najčešće se javlja kada je abnormalna struktura maternice, hormonska neravnoteža (povišena razina estrogena i reducirani progesteron), organske lezije maternice nakon bolesti, pobačaja, komplicirani rad. Bolna menstruacija često muči žene s labilnim živčanim sustavom, sklonim povećanoj proizvodnji i sporoj dezintegraciji prostaglandina - tvari koje uzrokuju kontrakcije maternice. U tom slučaju, bol u trbuhu može se pojaviti i nakon isteka razdoblja. Otežavajući faktori su intelektualno preopterećenje, nezdrava prehrana, sjedilački način života.

Bolesti u ginekologiji

Patološka proliferacija unutarnjeg sloja stijenke maternice, tumori i adhezije u zdjelici, upala privjesaka još je jedan razlog zašto donji dio trbuha povlači nakon menstruacije. Važno je napomenuti da u slučaju problema s ginekologijom, želudac boli u druge dane ciklusa. Osim toga, obično postoje dodatne pritužbe, kao što su promjena u prirodi iscjedka, povećanje tjelesne temperature, nestabilan ciklus i druge. Razmotrite uobičajene ženske bolesti u kojima nakon menstruacije povlači želudac:

 • Andexitis je upala uterusa (jajnici, jajovodi). S ovom bolešću, donji dio trbuha vuče s jedne strane, lijevo ili desno. Može postojati i specifičan iscjedak, povećanje tjelesne temperature.
 • Endometrioza je bolest u kojoj stanice endometrijskog sloja rastu izvan svojih granica. Može utjecati na tijelo maternice, privjeske i stražnji prostor. Žene s endometriozom nakon menstruacije povlače donji dio trbuha, au drugim danima ciklusa dolazi do krvavog iscjedka. Ako je bolest pogoršana adhezijama, može biti vrlo bolna, osobito tijekom spolnog odnosa i defekacije.
 • Fibroidi maternice - benigna formacija u mišićnom sloju maternice (miometrij). Tipični simptomi su prigovaranje ili stiskanje bolova u donjem dijelu trbuha, bolni snošaj, učestalo mokrenje, konstipacija i povećani abdomen. Također, kod mioma maternice, menstruacija se ne može završiti na vrijeme, u trajanju od 8 dana ili više.
 • Cista jajnika je benigni rast koji nastaje zbog nakupljanja sekreta u tkivu jajnika. Ako je želudac nakon menstruacije, uočeno je učestalo mokrenje, povećava se težina, temperatura tijela raste, to može ukazivati ​​na nastanak ciste u jajniku. S tom dijagnozom bol je obično intenzivna, iznenada prolazi u prirodi, a opaža se uglavnom nakon jakog fizičkog napora, kao i tijekom spolnog odnosa.

Da biste saznali zašto nakon menstruacije donjeg trbuha, konzultirajte stručnjaka. Na temelju rezultata ultrazvuka, općih krvnih pretraga, urina, vaginalnog brisa i cervikalnog kanala, liječnik će moći uspostaviti dijagnozu i dati ispravne preporuke za poboljšanje stanja.

Bolesti mokraćnog i bubrežnog

Prisutnost kamenja, upala mjehura i tubula bubrega također uzrokuje bol u donjem dijelu trbuha. Tijekom menstruacije, ženski imunološki sustav je smanjen, tako da lako može dobiti pijelonefritis ili cistitis (ljudi kažu "hladnoća"). Za akutno razdoblje takvih bolesti karakteristične su: temperatura, rezanje, pucanje, bolna bol, koja se širi na susjedne organe i donji dio leđa. Gotovo uvijek je uočeno bolno mokrenje. Nakon otprilike tjedan dana, simptomi anksioznosti mogu nestati sami. Međutim, bez liječenja, upalni procesi često postaju kronični.

Poremećaji probavnog trakta

Bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani poremećajem crijeva. Donji dio (rektum) u žena obrubljen je maternicom i stražnjim zidom vagine, pa čak i uobičajeni zatvor često uzrokuje nelagodu i pritisak. S obzirom na to da tijekom menstruacije, gastronomske preferencije žena ostavljaju mnogo za željom, onda su narušavanje stolice na kraju menstruacije prirodne. Stoga, ako su menstrualni dani gotovi, a donji trbuh i dalje boli, vrijedi razmotriti vaše prehrambene navike. Manje često bol u donjem dijelu trbuha uzrokuje zarazne bolesti, benigne izrasline, crijevnu opstrukciju, nadutost, upalu slijepog crijeva.

Kada ne možete bez pomoći stručnjaka

Bolovi u trbuhu nakon menstruacije nisu uvijek opasni. Na primjer, ako su uzrokovane ranom ovulacijom ili konstipacijom zbog poremećaja prehrane. Međutim, glavni problem je u tome što je nemoguće samostalno odrediti uzrok ove pojave. Ostaje samo jedna mogućnost - ići na konzultacije sa stručnjakom. To je osobito važno ako imate sljedeće pritužbe:

 • nakon menstruacije boli donji dio trbuha, bol ima karakter grčeva, daje donjem dijelu leđa, kukovima, preponama;
 • postoji jaka oteklina;
 • nakon završetka perioda, žena ima napuknuće dojki, oticanje nogu, ruku, spontano se povećava težina;
 • nesanica, prekomjerna razdražljivost, bezrazložna tjeskoba, depresija;
 • temperatura tijela raste (37 i više);
 • menstruacija ne završava u uobičajeno vrijeme, krv se luči u ugruške;
 • vrlo vrtoglavicu i glavobolju;
 • postoji jaka mučnina, povraćanje;
 • pražnjenje ima specifičan miris, boju, teksturu;
 • bol je toliko jaka da je žena prisiljena uzimati lijekove protiv bolova.

Ako nakon menstruacije bol u želucu, žena treba biti oprezna. Taj je simptom karakterističan za mnoge bolesti. Bolje je jednom pregledati i odrediti točan uzrok bolesti nego izdržati i time preskočiti početni stadij bolesti.

8 DC povlači jako donji trbuh ili kada to nije.

komentari

I test nije učinio?

Također sam 8 ds previše, mislim možda ranu ovulaciju?

Pa, ako je rano, i maske kad dođu, ili to ne utječe. Imam ciklus od 30 dana

Mislim da moj ciklus ne utječe na 27-29 dana, au nedjelju ću ići na ultrazvuk kako bih gledao svoju ovulaciju.

Imao sam isto u zadnjem ciklusu, oskudnu M, a zatim nižu bol u trbuhu i bolno trnce u jajnicima. Ali ja kriviti na činjenicu da je prvi put sam počeo da se BM i KSH, pa čak i kao što se ispostavilo krivo. Prvi BM nakon O KSH. Ne prihvaćate li ništa?

Zašto povlačenje donjeg trbuha žene kao tijekom menstruacije: znak trudnoće

Uzroci bolesti

Tijelo žene uređeno je drugačije od muškarca. Često se žene suočavaju s problemima kao što su nepravilna menstruacija i komplikacije tijekom nošenja bebe.

Za muškarce to nije karakteristično. Bol nije bolest, već njezina manifestacija.

Bol je subjektivni simptom. Neki ljudi dobro podnose bol, dok su drugi osjetljiviji.

Ako povlačite donji trbuh, trebali biste utvrditi uzrok. To zahtijeva prikupljanje svih pritužbi pacijenta i postavljanje prethodne dijagnoze.

Liječenje ovisi o uzroku boli. U trudnoći se ne provode terapijske mjere. Žene moraju udovoljavati svim liječničkim receptima, čija je glavna svrha spasiti dijete i spriječiti negativne posljedice:

 1. Jedite dobro.
 2. Odustani od loših navika.
 3. Isključi opterećenje.
 4. Izbjegavajte emocionalne šokove.

Dan ciklusa i znakovi trudnoće

Ovaj se članak usredotočuje na najranije znakove trudnoće da se mnoge žene, pogotovo one koje planiraju začeti bebu mjesecima, već osjećaju nekoliko dana nakon oplodnje.

20-dnevni ciklus: znakovi trudnoće

S redovnim menstrualnim ciklusom u trajanju od oko 28 dana, dvadeseti dan ciklusa u pravilu odgovara 5-6 dana trudnoće. To jest, otprilike u sredini ciklusa, začeće se odvijalo, a sada je prošao cijeli tjedan razvoja buduće bebe. U ovoj fazi, buduća mrvica je samo nakupina stanica koje se vrlo brzo dijele i razvijaju.

Znakovi trudnoće koje se žena osjeća u ovom trenutku obično su ograničeni na blagu mučninu, ometanje i promjenu reakcije na neke mirise. Osim toga, čak i sada može početi mijenjati prsa, povećava se osjetljivost. Međutim, često u tako ranom razdoblju žene ne osjećaju nikakve promjene u svom tijelu.

23-dnevni ciklus: znakovi trudnoće

Mnoge žene upravo na 23. dan ciklusa počinju osjećati prve znakove predstojeće trudnoće. Mirisi se počinju pojavljivati ​​posebno vedro, može se javiti mučnina ujutro i čak i povraćanje.

Osobito osjetljivi testovi na trudnoću već u ovom trenutku mogu pokazati slabu drugu traku, budući da se razina hCG u trudnoći povećava svaki dan. Ako u prvim danima nakon začeća grudi počnu boljeti i bradavice nabreknu, taj 23-ti dan ciklusa će se nastaviti.

Osobito osjetljive mlade dame u tom razdoblju više ne mogu spavati grudi, a svaki dodir postaje bolan. Na 24. dan ciklusa, znakovi trudnoće ne pojavljuju se prejako.

Treba razumjeti da su svi organizmi različiti i da neke žene možda neće osjetiti prve znakove trudnoće dugo vremena.

26-dnevni ciklus: znakovi trudnoće

Sljedeća se menstruacija približava. U ovom trenutku, čak i trudnice mogu osjetiti laganu bol u donjem dijelu trbuha, kao i emocionalne ispade i mučninu.

Mnogi ljudi povezuju ovo stanje s PMS-om, ali taj je proces povezan s činjenicom da tijelo još nije 'razumjelo' da se njegov način rada promijenio, hormoni trudnoće još nisu u potpunosti započeli svoj rad. Ako ste sigurni u svoje stanje, možete pokušati napraviti još jedan test, druga traka na njoj trebala bi biti svjetlija.

28-dnevni ciklus: znakovi trudnoće

Uz redoviti ciklus na 28. dan treba ići mjesečno. Njihova odsutnost, kao i drugi rani simptomi, mogu ukazivati ​​na prisutnost trudnoće.

Tijekom tog razdoblja, prema opstetričkim standardima, žena je već u 4. tjednu trudnoće. Simptomi kod nekih žena mogu se sada izraziti - mučnina, mučnina u prijevozu, pospanost, umor, netolerancija mirisa, povećan i smanjen apetit, itd., Ili su potpuno odsutni.

Što učiniti kada povlačite polja nakon ovulacije

Odmah nakon početka boli, ne smijete se kandidirati za test trudnoće, jer se količina hCG na koju će reagirati najosjetljiviji test akumulira u ženskom trudnom tijelu samo 7-15 dana nakon oplodnje.

Prilikom potvrđivanja trudnoće, stručnjak će vam reći kako smanjiti pojavu boli bez oštećenja fetusa. Bolni sindromi povezani s prisutnošću bolesti ženskog urogenitalnog sustava bit će predmet neposrednog liječenja.

Ako povučete donji trbuh u sredini ciklusa, to može ukazivati ​​na ovulaciju. Ovulacija se naziva oslobađanje jajeta u trbušnu šupljinu.

To se događa sredinom menstrualnog ciklusa (14-15 dana ciklusa). Trajanje bolnog sindroma je različito za svaku ženu.

Najčešće traje nekoliko sati. U teškim slučajevima bol ne ide 1-2 dana.

Intenzitet bolnog sindroma je umjeren. Bol se može povećati spolnim odnosom.

Prvi znakovi trudnoće


30. svibnja 20143348206 Kategorija: Trudnoća

Najpouzdaniji način utvrđivanja trudnoće je put do liječnika. Međutim, postoje mnogi znakovi koji mogu ukazivati ​​na pojavu trudnoće i prije službenog zaključka.

Prvi znakovi trudnoće

Svaka žena je individualna. Sukladno tome, reakcije njezina tijela na različite čimbenike okoliša, infekcije, unutarnje smetnje u sustavima i organima također su individualne. Štoviše, odgovor organizma na nastanak i razvoj u novom životu - embrij, a potom i fetus - još je više individualan.

Za neke, pojavljivanje dvije pruge na testu postaje iznenađenje, a za druge potvrda da je intuicija davno potaknuta. Činjenica je da neki od njih počinju osjećati trudnoću gotovo od trenutka oplodnje jajeta, a drugi iz kasnijih razdoblja. Neki uče o tome povećavajući volumen trbuha i dugotrajno odsustvo menstruacije.

Sve ovisi o sposobnosti tijela da odgovori na promjene koje se događaju unutar njega. Dakle, kada žena počne osjećati prve znakove trudnoće? A što su ti znakovi prije odgode sljedeće mjesečnice?

1. Većina djevojaka već 3-5 dana nakon oplodnje (s 28-dnevnim ciklusom - 17-20 dana) ima osjećaj nelagode, što se očituje u povećanoj pospanosti, slabosti, stalnom umoru i smanjenoj učinkovitosti.

Počevši od 10. tjedna trudnoće počinje aktivna funkcija posteljice koja proizvodi hormone. U skladu s povećanjem trajanja trudnoće i fetalnog rasta, osim progesterona, povećava se i razina estrogena, koji imaju stimulirajući učinak na psihu, a pospanost prolazi.

30. svibnja 20143348120 Kategorija: Trudnoća

Što je opasna algomenoreja

Često postoji takva patologija kao algodysmenorrhea. To je stanje u kojem se primjećuje bolna menstruacija. U većini slučajeva, s algomenorrhea, oštre, grčeve bol. Ovo potonje također može biti povlačenje. Prvi problemi mogu se pojaviti nekoliko dana prije menstruacije. Bol s algomenorejom ima sljedeće značajke:

 • je povlačenje ili grčeve;
 • može dati sakrum ili prepone;
 • u kombinaciji s općom slabošću (slabost, nesvjestica);
 • može biti popraćena mučninom, pretjeranim znojenjem, abnormalnom stolicom, glavoboljom.

Manifestacije u endometriozi

Vrlo često boli stomak zbog bolesti poput endometrioze. To čini 10% svih slučajeva ginekološke patologije. Sve žene imaju unutarnju sluznicu maternice s endometrijom. Kod endometrioze taj se sloj širi i prelazi granice sluznice organa. Od ove bolesti često pogađa ljude u dobi od 30 do 50 godina. Postoje sljedeći uzroci endometrioze:

 • hormonska neravnoteža (visoka koncentracija hormona za stimulaciju folikula i luteinizirajući hormon);
 • nasljedna predispozicija;
 • smanjeni imunitet;
 • metaplazija (transformacija jednog tkiva u drugo).

Sindrom trudnoće

Ako povlačite donji trbuh kao tijekom menstruacije, razlog može biti u trudnoći. Blaga bol ne ukazuje uvijek na patološki tijek trudnoće.

Uzrok može biti pritisak na trbušne organe uvećane maternice. Slično je stanje češće kod žena koje nikada nisu rodile i zatrudne.

Neugodne osjećaje mogu iskusiti i žene koje su imale dugo vremena od trenutka prve trudnoće do druge. Ovaj znak trudnoće lako se može pomiješati s pobačajima ili ektopičnom trudnoćom.

U normalnom tijeku trudnoće bol se pojavljuje bez ikakvog razloga. Povlače se i blago su izraženi.

Bol traje nekoliko minuta. Važan dijagnostički znak je da osim boli nema drugih simptoma (uočavanje, slabost, slabost).

Spontani pobačaj počinje s povlačenjem boli, ali ubrzo postaje grčevi. Pobačaj se primjećuje uočavanje ili teško krvarenje.

U svakom slučaju, kada je pojava boli treba konzultirati liječnika. Ako je žena trudna, trebate povremeno provjeravati i ispitivati.

Razvoj vaginitisa

Kod vaginitisa (kolpitisa), bolovi u trbuhu mogu poremetiti bilo koji dan ciklusa. Vaginitis je najčešća ginekološka patologija.

Njegov udio u ukupnoj strukturi genitalnih bolesti kod žena iznosi 60%. To je uglavnom zarazna bolest.

Kao patogeni mogu djelovati koki, mikoplazme, klamidija, gonokoki, E. coli, Pseudomonas aeruginosa. Sljedeći čimbenici doprinose razvoju kolpitisa:

 • endokrini poremećaji;
 • nepoštivanje pravila intimne higijene;
 • promiskuitet;
 • hormonalni poremećaji;
 • trauma genitalne sluznice;
 • nedostatak vitamina u tijelu;
 • smanjeni imunitet;
 • u povijesti pobačaja ili dijagnostičke kiretaže.

Vaginitis (kolpitis) manifestira se sljedećim simptomima:

 • bol u donjem dijelu trbuha;
 • svrbež;
 • osjećaj pečenja;
 • izlučevine iz genitalnog trakta;
 • učestalo mokrenje;
 • oticanje usana.

Težina boli ovisi o obliku upale. Kod akutnog vaginitisa bol je izraženija. Kod kronične upale simptomi se mogu pojavljivati ​​povremeno (tijekom pogoršanja).

Plan ispitivanja pacijenta

U slučaju povlačenja bolova u trbuhu treba konzultirati ginekologa. U takvoj situaciji može biti potrebno konzultirati druge specijaliste (urolog, liječnik opće prakse, gastroenterolog).

Liječnik mora napraviti točnu dijagnozu. Dijagnostika uključuje ginekološki pregled, vanjski pregled, palpaciju abdomena, intervju s pacijentom, laboratorijska i instrumentalna ispitivanja.

Možda će biti potrebna sljedeća ispitivanja:

 • opći i biokemijski test krvi;
 • analiza urina;
 • koagulacije;
 • test trudnoće;
 • izlučivajte mokraću i razmaz iz uretre, cerviksa i vagine;
 • određivanje razine spolnih hormona u krvi;
 • pregled cervikalne sluzi.

Od instrumentalnih metoda ispitivanja može se izvesti ultrazvuk zdjelice, kultivirati, rendgenski snimiti abdominalne organe, laparoskopiju, histerosalpingografiju, kolposkopiju. Ako se sumnja na tumor, vrši se biopsija nakon čega slijedi mikroskopsko ispitivanje tkiva.

Medicinski događaji

Liječenje ovisi o uzroku boli. Ako je bolni sindrom znak trudnoće, tada nije potrebno posebno liječenje.

Potrebno je slijediti sve preporuke za očuvanje djeteta i prevenciju mogućih komplikacija (jesti u potpunosti, eliminirati stres, odustati od alkohola i pušiti, ograničiti fizički napor).

Ako se bol javlja prije menstruacije, propisani su antispazmodici ili sredstva koja šire krvne žile. Uz algomenoreju liječnik može propisati hormone, vitamine, fizioterapiju.

Kada se detektira liječenje kolpitisom treba biti sveobuhvatan. Provodi se lokalna i opća terapija.

Lokalno liječenje uključuje korištenje antiseptičkih otopina za pranje vanjskih genitalnih organa, antibakterijskih čepića i masti. Ako je potrebno, propisati hormone.

Pacijenti trebaju slijediti kiselo-mliječno dijetu, ograničiti unos tekućine. Tijekom liječenja se ne preporučuje seks.

Za obnovu vaginalne mikroflore propisuju se probiotici i prebiotici (Acilact). Ako se otkrije endometrioza, terapija može biti konzervativna ili kirurška.

Najčešće se propisuju kombinirani oralni kontraceptivi (Regulon, Janine), Depo-Provera, derivati ​​androgena. Za uklanjanje boli mogu se upotrijebiti lijekovi iz skupine NSAR (Ibuprofen) i antispazmodici.

Uz neučinkovitost hormonske terapije organizira se kirurško liječenje. Ako je bol boli uzrokovana cistitisom, propisani su fluorokinoloni ili nitrofurani.

Za uklanjanje boli koriste se PNVS i antispazmodici. Stoga, povlačenje boli u donjem dijelu trbuha nije uvijek znak bolesti.

Unatoč tome, u slučaju trajne nelagode, trebate pravodobno posjetiti stručnjaka i proći pregled.

Zašto donji dio trbuha vuče kao kod menstruacije

Bol u trbuhu je poznata svakoj ženi. Mnogi ljudi doživljavaju takve neugodne osjećaje za vrijeme menstruacije - javljaju se zbog aktivnih kontrakcija maternice i mogu biti intenzivni ili čak jako bolni. Obično, kada se takvi simptomi pojave za vrijeme menstruacije, ne pojavljuju se nepotrebna pitanja, ali ako donji dio trbuha počne povlačiti u različito vrijeme ciklusa, onda to već tjera čovjeka da se čuva. Postoji nekoliko razloga zašto se to može dogoditi, a priroda onoga što se događa može biti vrlo različita, stoga predlažemo da se svaki od mogućih provokatora detaljnije razmotri.

Uzroci bolova u trbuhu kao tijekom menstruacije

Takvi se osjećaji mogu pojaviti i iz prirodnih razloga, a ne kao problem, ili kao simptom poremećaja ili bolesti, što već zahtijeva veliku pozornost.

Povlači donji dio trbuha nakon ovulacije

Kao što znate, tijekom svakog menstrualnog ciklusa, jajne stanice spremne za oplodnju sazrijevaju, lišće i premještaju se u područje maternice, a zatim se odbacuju s malo krvi ako se to ne dogodi. Ovulacija je proces razbijanja folikula i izlaska zrele stanice, što je, zapravo, mikrotrauma za žensko tijelo, što samo po sebi može biti popraćeno neugodnim osjećajima. Bolovi koji povlače, s jedne strane, a zatim i drugi, obično se objašnjavaju činjenicom da jaje brže sazrijeva u jednom od jajnika. Uzroci osipanja nakon ovulacije, ako je isključena činjenica trudnoće, mogu biti sljedeći:

 • upala maternice ili jajnika;
 • akutni ginekološki problemi (ruptura ciste, uvijanje noge tumora genitalnih žlijezda, itd.);
  cistitis;
 • teški umor i iscrpljenost tijela;
 • simptomatologija upale slijepog crijeva.

Nelagodnost, koja se smatra u okviru takozvanog postovulacijskog sindroma, može se smatrati normalnom - ona nije preterana, a nalazi se samo na svakih 7-9 žena.

Zbog promjena u hormonskim razinama mogu se pojaviti takvi simptomi:

 • bol i težina u donjem dijelu trbuha;
 • blago pogoršanje zdravlja;
 • povećana privlačnost suprotnog spola;
 • neke promjene u prirodi vaginalnog iscjedka.

Povuče donji dio trbuha i donji dio leđa tjedan dana prije menstruacije

Neugodnost neko vrijeme prije menstruacije obično prati razne bolesti. Mogući uzroci ovog stanja mogu biti:

 • pečati u maternici;
 • previše oštar pad razine hormona;
 • rezultat mehaničke ozljede;
 • reakcija na upalne procese u području unutarnjih genitalnih organa;
 • menstrualne nepravilnosti koje dovode do kasne ovulacije - onda su bolovi u povlačenju
 • kratkoročno;
 • S obzirom na blizinu probavnog sustava, bol takve lokalizacije može biti znak crijevnih problema. U ovom slučaju, doći će do dodatnog tutnjanja, neke otekline;
 • ovaj tjedan može početi povlačiti donji dio leđa i trbuh, nakon čega menstruacija ne dolazi na vrijeme. U takvoj situaciji, osjećaji su znak kašnjenja izazvanog prekidom jajnika, poremećajima u hormonalnoj ravnoteži;
 • ne biste trebali zanemariti mogućnost trudnoće - vezanje jajeta na zid maternice može biti popraćeno nekom nelagodom i čak krvavim uočavanjem.
  Važno je napomenuti da, ako je trudnoća došla, a osjećaji povlačenja prejaki i pretvore se u izraženu bol, onda je hitno savjetovati se s liječnikom, jer takav povećani ton maternice može uzrokovati pobačaj.

Osjećaj boli u ranoj trudnoći

Ako prvih tjedana nakon začeća počnu povlačiti donji dio trbuha, onda to često plaši trudnice. U stvari, takva manifestacija ima jasan fiziološki razlog, koji samo u nekim slučajevima može prikriti prijetnju. Stoga je glavni izvor nelagode povećan mišićni tonus maternice i povećanje intenziteta protoka krvi u organu. To je normalna pojava, a vrlo često i djevojke, koje se obraćaju takvim pritužbama ginekologu, i uče o početku trudnoće. Obično, da bi se ti osjećaji sveli na minimum, dovoljno je leći i opustiti se. Ali ako je nelagoda izražena prejako, i stalno se brine, bez usporavanja, bolje je biti na oprezu - to može biti prvo "zvono" prijetnje pobačaja, što zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Vučna bol s bijelim ili smeđim iscjedkom

Smeđi iscjedak se ne može nazvati tipičnim za žene, u nekim se periodično javljaju u malim količinama, au svakom petom nakon odnosa. To se smatra normalnim za one koji uzimaju kontracepcijske lijekove, imaju prvi seksualni odnos ili imaju vrlo aktivnu, kako kažu, "olujnu" noć.

Najčešći bijeli vaginalni iscjedak može se smatrati sirastom masom koja prati drozd. To je vrlo česta bolest gljivične prirode, a može uzrokovati i lokalne simptome u obliku sekreta, a često i pogoršanje zdravlja i nelagode u području genitalija.

Što ginekološke bolesti mogu uzrokovati bol

Nesumnjivo, prigovaranje boli može biti dio kompleksa simptoma bolesti, koji zahtijeva pažnju na vaše osjećaje i uvjete. Tako se među mogućim ginekološkim uzrocima abdominalnih senzacija može nazvati:

 • upalni proces lokaliziran u maternici ili njenim dodacima;
 • fibroida;
 • endometrioza;
 • uvijanje cista jajnika;
 • ektopična trudnoća;
 • krvarenje unutar jajnika (apopleksija).

Sva ova stanja zahtijevaju pravovremenu reakciju i liječenje, inače sve može pretvoriti u izuzetno složene i opasne posljedice za zdravlje žene.

Zašto povlači donji dio trbuha nakon ovulacije

Ovulaciju rijetko prate jasni znakovi, a to je poteškoća njezine detekcije. Ali ako povlačenjem donjeg trbuha nakon ovulacije, to je sasvim uobičajena karakteristika. Međutim, postoje situacije kada trebate posjetiti liječnika s ovim simptomom. Razmotrite detaljno.

Uzroci boli nakon ovulacije

Da biste razumjeli zašto nakon ovulacije povlači donji trbuh, morate razumjeti sam proces i njegov utjecaj na žensko tijelo.

Mjesečni mjehurići se formiraju u jajnicima - folikuli. U jednom trenutku jedan od njih ubrzava razvoj, drugi postupno blijede i nestaju. Stanica jajne stanice sazrijeva u velikom folikulu. Trajanje njegova razvoja do pune zrelosti je različito za svaku od njih. Prosječno 11-17 dana. Kada je spreman, mahuna "eksplodira" i stanica se spušta u jajovod. Ovdje, kada se susreće sa spermom, oplođuje i nastavlja do maternice. Pričvršćivanje na zid označava uspješno začeće.

Zrela jaja razbija folikul. Zbog toga ovulacija povlači donji dio trbuha

U to vrijeme, na rani jajnika, odakle je došla stanica, žuto tijelo počinje sazrijevati. Njegova je funkcija proizvodnja hormona koji omogućuje da se oplođena stanica pravilno razvija. Osim toga, hormon doprinosi cjelokupnom procesu trudnoće i nastaje tijekom cijelog razdoblja.

Ako u vrijeme ovulacije seksualni odnos nije počinjen, stanica umire za dan ili dva. Jajnik postupno zacjeljuje i priprema se za novi ciklus. Ova faza je jednaka za sve - 14 dana. Vrlo rijetko može imati kraće trajanje - do 11-12 dana.

Stoga, kada povlačite donji trbuh nakon ovulacije, razlozi su vrlo očiti. Došlo je do rupture zida jajnika, što je praćeno neugodnim osjećajima. No, vrijedi napomenuti da neki ne osjećaju ili ne obraćaju pozornost. Ova bol nije uvijek očita. Ona također ovisi o pragu boli same žene i nekim internim procesima.

Drugi, naprotiv, nakon ovulacije povlače donji dio trbuha i donji dio leđa dovoljno snažno. Doživjeti ne vrijedi. Ta se pojava događa i posljedica je veće osjetljivosti djevojčice na bol. Strana s kojom se osjeća bol ukazuje na jajnik koji je razvio stanicu. Poznato je da oni rade naizmjence. Ali ponekad, jedan od njih može propustiti narudžbu zbog kvara uzrokovanog stresom ili infekcijom. Klimatske promjene mogu imati sličan učinak. Svi ovi faktori utječu, usput, i na brzinu početka ovulacije. Sasvim su sposobni pomaknuti ovaj trenutak, čak i uz normalno ritmički ciklus.

Povlači trbuh nakon ovulacije - što bi mogli biti razlozi

Karakterističan iscjedak tijekom ovulacije

Kada donji dio trbuha povuče nakon ovulacije, iscjedak pokazuje i specifične karakteristike tih trenutaka:

 • Sluz se otapa uslijed djelovanja hormona koji „ispada“ nakon pucanja mjehurića. Cervikalna sluz ranije je bila vrlo debela i blokirala je ulaz u maternicu kako bi spriječila put spermatozoida u odsutnosti stanice.
 • Kada stanica uđe u genitalni trakt, sluz mijenja svoju strukturu i karakteristike, stvarajući optimalno okruženje za kretanje muških stanica.
 • Sluz je gust, proziran, škrt. Postoji obilje, ne inherentno drugim razdobljima ciklusa. Jer žena odmah shvaća da je došla ovulacija.
 • Zbog rupture folikula, u sluznici se mogu pojaviti mrlje od smeđeg. Ako ih je malo, a nakon nekoliko dana nestanu, proces je bio normalan. Ako su nijanse svijetle, krvave, nastavljaju se dugo vremena, odmah posjetite liječnika.

Povuče donji dio trbuha nakon ovulacije - što je to?

Poznavajući ove osobine, razumijemo uzroke boli odmah u vrijeme ovulacije. No, postoje slučajevi kada dođe kasnije, na primjer, čak i petog dana nakon što ovulacija povuče donji dio trbuha. Može li se ruptura zida jajnika tako dugo osjećati? Umjesto toga, ne. Razlog za to može biti zanimljiviji i važniji trenutak za ženu - vjerojatno je došlo do procesa vezivanja embrija za maternicu. Za neke se taj proces osjeća 4-7 dana nakon oplodnje.

U prisutnosti boli, koja se može okarakterizirati riječju slaba, povlačenjem, možete očekivati ​​blagi iscjedak ružičaste nijanse. Moraju proći brzo, ne više od jednog dana.

Stoga, ako nakon ovulacije tjedan dana povučete donji dio trbuha, trebali biste se pobrinuti za kupnju testa i pričekati još tjedan dana kako biste analizirali prisutnost začeća. Također možete pričekati novi ciklus i provjeriti dolazi li mjesečno. Ako želite znati ranije o uzroku, posjetite ultrazvuk. Liječnik će odmah moći odgovoriti na pitanje jer jasno vidi prisutnost embrija.

Kada brinuti?

Smatrali smo tipičnim, prirodnim razlozima zašto tijekom ili na dan 4 nakon ovulacije povlači donji dio trbuha. Ali postoje vremena kada to nije norma. Stoga je potrebno provjeriti prisutnost drugih karakteristika. Vrijedi brinuti o prisutnosti takvih:

 • povećanje temperature;
 • bol traje stalno i ne osjeća se kao obično (u drugim ciklusima);
 • osjećaji ne mijenjaju karakter, i dalje se osjećaju više od 12 sati;
 • mučnina, povraćanje.

Naravno, ti su razlozi vrlo pristrani. Znamo da su lagana groznica i mučnina također simptomi trudnoće. Ali na tako ranom datumu, malo je vjerojatno. U svakom slučaju, stopa rasta na termometru je alarmantna - to je prvi znak bolesti ili infekcije u tijelu. Bolje je biti siguran i posjetiti liječnika. Uostalom, takvi simptomi, pod uvjetom da 2-3 dana nakon ovulacije povlači donji trbuh, može ukazivati ​​na jedan od ovih razloga:

 • upalni proces u genitalnom traktu;
 • hormonalni poremećaji;
 • nukleacija tumora;
 • prisutnost patologije, nepravilan rad ženske funkcije;
 • smetnje u mjestu maternice i privjesaka

Ako tjedan dana nakon ovulacije povuče donji dio trbuha ili na drugom mjestu u ciklusu, tj. 100% nije povezan s procesom izlaska stanica, odmah posjetite liječnika. Takvi simptomi mogu ukazivati ​​na vrlo neugodne bolesti i poremećaje:

 • Torn zid ili tkivo jajnika. To je moguće s prekomjernim fizičkim naporom, iznenadnim dizanjem utega, pa čak i zbog grubog spolnog odnosa.
 • Upala genitalnog trakta, cerviks ili jajnici zbog izlaganja bakterijama i patogenim bakterijama.
 • Dodaci su upaljeni.
 • Razlomljena je cista jajnika.

Bol može biti ozbiljna i čak oštra, dok daje lumbalnoj regiji.

Dakle, ako žena povuče donji dio trbuha nakon ovulacije, to može značiti potpuno različite procese u tijelu. Morate pažljivo slušati svoje osjećaje i, ako je potrebno, ne odgađati posjet liječniku.

Zašto u sredini ciklusa boli donji dio trbuha?

Blago povlačenje u donjem dijelu trbuha poznato je mnogim ženama. Ali ne znaju svi zašto se to događa i je li to norma. Posebno zabrinjava neuobičajeno jaka bol ili pojava bolnih osjećaja, pod uvjetom da nikada prije nisu postojali. Zašto se može povrijediti maternica ili jajnik?

Zapravo, vrlo je teško reći što je uzrokovalo bol u sredini ciklusa. To može biti norma ili ukazivati ​​na ozbiljne zdravstvene probleme kada trebate hitno potražiti liječničku pomoć. Samo recite što je uzrokovalo nelagodu, može samo liječnik, ali žena je također važna za poznavanje mogućih uzroka.

ginekološki

Povlačenje bolova u donjem dijelu trbuha često je povezano s zdravljem genitalnog područja. Ako žena primjećuje jasnu vezu s razdobljima menstrualnog ciklusa i vremenom pojave neugodnih osjećaja, da riješi problem, prije svega se treba posavjetovati s ginekologom.

Također obratite pozornost na prisutnost ili odsutnost drugih simptoma. Na primjer, može se pojaviti iscjedak, može biti mučno, au nekim je državama čak moguće onesvijestiti se. Kako bi se razumjelo kako se riješiti nelagode, a da se ne povrijedi, važno je biti vrlo oprezan i shvatiti što se točno događa.

fiziološki

Ako želudac boli u sredini ciklusa, to nije nužno znak neke vrste bolesti. To je osobito istinito u slučajevima gdje je nelagoda vrlo slaba i redovito se ponavlja u određenim situacijama. Obično u takvim slučajevima žene same znaju ili pogađaju što se s njima događa.

Mogući prirodni razlozi zašto donji dio trbuha privlači usred ciklusa:

 • Ovulacija. To se obično događa 12-14 dana prije očekivanog datuma sljedeće mjesečnice. Na ovaj dan zrelo jaje napušta jajnik, što je praćeno mikroskopskim krvarenjem. Krv može ući u trbušni zid i nadražiti je, uzrokujući laganu upalu. To se može osjetiti, osobito ako djevojka ima nizak prag boli. Neudobnost ne traje dulje od 2 dana, obično samo nekoliko sati. Često se čini da jajnik boli, ali može biti sličan boli tijekom menstruacije.
 • Trudnoća. U ranim stadijima trudnoće, maternica još nije dostigla takvu veličinu da ga mogu poduprijeti zdjelične kosti, a opterećenje je na ligamentima. Taj faktor i činjenica povećanja uterusa može dovesti do stiskanja obližnjih receptora, što uzrokuje bolove u donjem dijelu leđa. No, to se događa postupno i nije toliko izraženo da ometa život na uobičajeni način.
 • Starosne značajke. U adolescenciji, ciklus je nestabilan. Mjesečno može početi ranije ili kasnije na nekoliko tjedana, trajanje ciklusa može varirati. U ovom slučaju, bol može biti povezana s pristupom menstruacije, dok djevojka misli da su još daleko. Osim toga, u različitim ciklusima, osjetljivost na hormonalne fluktuacije može biti različita, tako da ne čudi ako se u nekom mjesecu ovulacija osjeća snažno, premda se prije toga nije osjećala.

Obično takvi neugodni osjećaji u donjem dijelu trbuha ili lumbalnoj regiji prolaze ili se značajno smanjuju u mirovanju. Za to trebate leći udobno, sakriti, primijeniti toplinu, preporučljivo je piti dovoljno tople tekućine. Stoga, ako bol povlači i ne ometa življenje i normalno funkcioniranje, žena zna da tijekom tog razdoblja mora imati ovulaciju ili bi mogla zatrudnjeti i ni u kojem slučaju ne bismo trebali previše brinuti. Ponekad je dovoljno čekati nekoliko sati da sve nestane. Ako anksioznost ostane, možete otići liječniku.

patološki

Ako se bol u donjem dijelu trbuha u sredini ciklusa pojavi prvi put ili je vrlo izražen, najvjerojatnije ukazuje na razvoj nekog patološkog procesa u tijelu. Ako nelagodnost nije jaka, ali konstantna, vrijedno je otići u bolnicu bez odgađanja za kasnije. Ako pored bolnih osjećaja postoji slabost, bljedilo, mučnina, krvarenje ili gubitak svijesti, odmah trebate nazvati liječnika u kući.

Postoji veliki broj patoloških stanja koja mogu manifestirati bolove u trbuhu. Međutim, njihova ozbiljnost može varirati od povlačenja ili cviljenja, što samo malo ometa, do akutnog, sposobnog da uzrokuje bolni šok.

Evo nekih od njih:

 • Infekcija. Može doći do pražnjenja, možda s neugodnim mirisom. U području vanjskih genitalnih organa dolazi do svrbeža ili pečenja. No, u prijelazu u kronični oblik bolesti može biti prisutna samo bol u donjem dijelu trbuha. Taj se čimbenik ne može isključiti ako postoji nezaštićeni spolni odnos, ali nakon što još nije testiran na infekciju.
 • Hipotermija. Ako su vam noge, trbuh ili leđa nedavno zamrznuti, postoje veliki rizici za hvatanje hladnog jajnika.
 • Kronične bolesti reproduktivnog sustava.
 • Neoplazme: ciste, polipi, onkologija. Bol se obično kombinira s blagim ispuštanjem krvavog ili smeđeg iscjedka.
 • Izvanmaternična trudnoća, ruptura cijevi. Obično je bol lokaliziran s jedne strane gdje se nalazi zahvaćena cijev. Stanje se brzo pogoršava, temperatura raste.
 • Pobačaj ili propušteni pobačaj. Karakteristični crampični karakter boli, krvavi iscjedak.
 • Hormonski neuspjeh. Obično se ova dijagnoza postavlja ako se zdravstveno stanje žene značajno razlikuje od uobičajenog menstrualnog razdoblja u tom razdoblju, ali nema vidljivih čimbenika koji bi tome mogli pridonijeti. Potvrđena analizama. Može biti uzrokovan bilo kakvim teškim stresom.
 • Rupture cista jajnika ili same jajnika. Bol je oštar, sve do šoka.
 • Priraslica. Bol se ne osjeća samo u sredini ciklusa, već iu nekim drugim situacijama, primjerice tijekom naglih pokreta ili tijekom seksa. Akutni se bol javlja kada pukotine puknu.

U bilo kojem od navedenih stanja potrebno je liječenje, ponekad i hitno (za izvanmaterničnu trudnoću, pobačaj, rupturu ciste). Ali u svakom slučaju, morate početi što je prije moguće. No, lijekovi ne bi trebali biti odabrani sami, kako ne bi pogoršali situaciju. Ako su uzroci lošeg zdravlja nepoznati, nepoželjno je nanositi jastučić za grijanje ili neku drugu toplinu, jer to može povećati krvarenje.

Neginekologicheskie

Naravno, želudac također može povrijediti i druge razloge koji su potpuno nepovezani sa spolnom sferom. To mogu biti bilo koje bolesti unutarnjih organa, osobito akutna stanja. U takvim situacijama bol se obično događa bez obzira na period menstrualnog ciklusa.

 1. Upala slijepog crijeva.
 2. Upala bubrega. Obilježje ovog stanja je promjena izgleda mokraće (zamućenost, crvenkasta boja, prisutnost pahuljica). Često boli ne samo donji trbuh, nego i slabine.
 3. Bubrežna kolika. Osjećaj može uzrokovati bolni šok, obično lokaliziran na jednoj strani.
 4. Crijevni problemi. Želudac može boljeti zbog zatvora, a dolazi do oštre boli tijekom opstrukcije.
 5. Cistitis. Osjetite bol i peckanje, što se povećava s mokrenjem.

Može se zaključiti da, ako se iz mjeseca u mjesec usred ciklusa povlači donji dio trbuha, to može biti samo znak ovulacije. Stoga ne brinite previše. Ali neće biti suvišno otići liječniku i osigurati da je sve u redu. Svaka žena treba svakih šest mjeseci posjetiti ginekologa. Ali ako je bol oštra, duga, popraćena neobičnim simptomima, posjet bolnici odgoditi